Orzech kokosowy dla zdrowia i urody

 
  Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy.

 
 


 

 

Zdjęcie pochodzi ze strony http://projekt-biologia.blogspot.com/

 

 

 
Kokos jest bardzo smaczny i do tego wartościowy – zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal.
 
 
Przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, bowiem wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko. Należy jednak pamiętać o tym, że zanim orzech trafi do naszego domu, przebywa on długą podróż i nie należy się zbyt ociągać z jego spożyciem. Po rozłupaniu można go przetwarzać, suszyć lub zamrażać.
 
 
By spożyć orzech kokosowy, należy najpierw go rozłupać. W tym celu trzeba najpierw wywiercić w nim dziurę ( do tego używam korkociągu), przelać mleczko kokosowe do jakiegoś naczynia, następnie owinąć owoc jakimś ręczniczkiem kuchennym lub innym materiałem, położyć na podłodze i celnie uderzyć młotkiem. Najlepiej schrupać go na surowo. Smaczne są też płatki kokosowe oraz wiórki kokosowe jedzone z mlekiem lub jogurtem. Z kolei sok z kokosa jest dobrym dodatkiem do alkoholi. Schłodzone mleko kokosa jest bardzo orzeźwiające, z wysuszonego jądra kokosa można wyrabiać śmietankę kokosową lub olej.
 
Co kryje się w orzechu kokosowym?
 

 
Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne.

 
 
Sok znajduje się we wnętrzu owocu. Woda, zanim dotrze do środka takiego orzecha i stanie się sokiem kokosowym, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień, aż do owocu. podczas tej wędrówki jest ona wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, że woda kokosowa jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład, jak osocze ludzkiej krwi. Podczas II Wojny Światowej był on stosowany  jako płyn do transfuzji, stosowany gdy zabrakło krwi naturalnej. Orzech kokosowy jest więc „naturalnym dawcą krwi”. Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. Musi jednak być przetaczany wprost z owocu, gdyż tylko wtedy zachowuje swą sterylność. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców.
Skład mleka kokosowego to: 95.5% wody, 0.69% tlenku wapnia, 0.59% tlenku magnezu, 0.56% kwasu fosforowego, 0.5% zelaza, 0.25% potasu oraz wiele innych składników w mniejszych ilościach. Woda kokosowa zawiera cukier, blonnik, białko, przeciwutleniacze, sole mineralne oraz mnóstwo witamin i minerałów. Jest bardzo odżywcze. Zawiera tez więcej potasu niż banany. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
 
 
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).
  

Olej kokosowy, jak i same owoce kokosu, przez dziesiatki lat znajdowały się na czarnej liście dietetycznej. Wiązało sie to z zawartoscia w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjajace rozwojowi takich chorób jak otyłość, zawały czy miażdżyca. Jednak żywym przykładem na blednosc takiej teorii są mieszkańcy wysp Pacyfiku, którzy kokosy jedzą na co dzień w dużych ilościach. Ludzie Ci nie chorują na żadna z przytoczonych chorób. Ciesza się świetnym zdrowiem, dobrą kondycja i smukłymi sylwetkami, choc niemal całość tłuszczu jaki spożywają pochodzi z kokosów. W krajach Pacyfiku zachorowalność na choroby cywilizacyjne jest kilkadziesiat tysiecy (!) razy mniejsza niz w krajach wysoko rozwinietych, czyli rowniez u nas...
 
 
 
W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ja „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej - „lekarstwo na wszelkie choroby”.
 
 
 
Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego.
 

Posiada bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.

 

Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

50-60% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
4-10% kwasu oleinowego C18
ok. 2% kwasu linolowego C18
do 0,2% kwasu linolenowego C18
 
 
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający
się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach
znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku
matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego
się organizmu.
 Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy
drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV,
cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria
Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu
pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną
organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe
wirusy i bakterie.
 Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe
właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do
zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia
drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach
owadów.
Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety”
– uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone
stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie
 
Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.
 
Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów. Nie każdy wie, że oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
 
 
ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW
OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ
SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO
 
 
  
Olej kokosowy upiększa włosy i skórę. Dzięki zawartości naturalnych antyutleniaczy i witaminy E zmiękcza i nawilża cerę lepiej niż niejeden krem. Jako jedyny tłuszcz jest w stanie wniknąć w głąb włosa: dzięki temu wygrywa w konkurencji o laur najlepszego nabłyszczacza i odżywki. Na noc możemy go wcierać w skórę głowy – zwiększy jej ukrwienie, wzmocni cebulki i zapobiegnie wypadaniu włosów. Nałożony na same końcówki zapobiegnie zaś ich rozdwajaniu.
 
Olej kokosowy chroni przed słońcem. Udowodniono, że olej kokosowy blokuje promienie UV w 30%. Należy pamiętać, że jest to dobra wiadomość o tyle, że promienie UVA uszkadzają skórę, natomiast promienie UVB są bardzo korzystne (przy umiarkowanej ekspozycji).
 
Olej kokosowy wybiela zęby. Najnowszy hit wielbicieli nowinek ekologicznych to tzw. „ssanie oleju”. Wywodząca się z medycyny ajurwedyjskiej kuracja polega na codziennym płukaniu jamy ustnej olejem kokosowym. Efekt? Bielsze zęby i mocniejsze dziąsła. Wystarczy spojrzeć na białozębych mieszkańców wysp Pacyfiku
 
 

Miłośnicy zwierząt mogą dodawać odrobinę tego oleju do karmy swoich pupili, co przyczynia się do ich lepszej kondycji, zrzucenia nadwagi i sprawia, że ich futerka stają się lśniące i nabierają połysku.
 


Własne doświadczenia

Od miesiąca używam oleju kokosowego jako kosmetyku, tzn. jako kremu do twarzy, balsamu do ciała. Efekty są zadowalające. Już przy pierwszym zastosowaniu, zauważyłam jak skóra doskonale toleruje olej, żadnego pieczenia, zaczerwienienia, jak było to w przypadku wielu super-light kremów, tych bez silikonów i parabenów... Stosuję olej przy tzw. kąpielach słonecznych, opalenizna zyskuje piękny złotawy koloryt.  To mój numer one w kosmetykach!!! Nie zamienię go na żadny krem i balsam!!! Przymierzam się do zastosowania oleju kokosowego w kuchni. O swoich spostrzeżeniach będę informować na bieżąco.



Posiadam w sprzedaży olej kokosowy  500ml
 
w cenie 16,60 - do negocjacji
 

Źródła:




 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 
 
 



Komentarze

  1. Przejrzałam troszkę ofertę sklepu i macie dużo fajnych i niedrogich rzeczy. A olej kokosowy....polecam wszystkim : dużym i małym, zdrowym i chorym,tym co się odchudzają i tym co zdrowo chcą się odżywiać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Ponownie zapraszam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Proszę napisać czy można spożywać olej kokosowy chorując na nietolerancję fruktozy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty